Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Yrkesintroduktion > YA-anställning – en möjlighet att påverka framtidens elföretag
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

YA-anställning – en möjlighet att påverka framtidens elföretag

Elbolaget Glödlampan i Flen tog chansen och anställde en YA-lärling. Här och nu har det gett ekonomiska fördelar och en möjlighet att öka volymerna. Framförallt får företaget ung och duktig kompetens som bidrar till verksamheten på lång sikt.

Elbolaget Glödlampan i Flen är ett privatägt företag som sedan starten 1992 har jobbat hårt med att bygga en stark teamkänsla i företaget och som lägger stor vikt på professionell service till sina kunder. Det pågår en ständig utveckling av företaget för att hitta nya nischer samt kompetensutveckla medarbetarna. Företaget är idag med sina 12 anställda den självklara elpartnern på orten sedan 1992.

När möjligheten om att yrkesintroduktionsanställa lärlingar lanserades i början av 2014 var en av delägarna på Elbolaget; Göran Lundquist, inte sen att haka på tåget.

-För oss är det viktigt att ge duktiga ungdomar chansen och just nu ger vi Kevin tillfälle att göra sin lärlingstid här. Framförallt ser vi yrkesintroduktionsanställning som ett sätt att rekrytera unga förmågor och samtidigt forma den kompetens som just vi behöver för att trygga vår verksamhet på lite längre sikt, förklarar Göran Lundquist.

Att ha full tillgång till en lärling och samtidigt ge honom kunskap i lugn och ro är optimalt för båda parter. Det ekonomiska bidraget som betalas ut till Elbolaget skapar en extra trygghet både i att kunna ge god handledning men också i att känna mindre tidspress i utförande. Och både kunder och jobb blir fler, det märks.

-Vanligtvis ligger man alltid lite för kort med personal, man får liksom småspringa hela tiden, nu känner vi att vi har råd att ta oss tiden att  utveckla och göra ett riktigt bra jobb, både för Kevin och oss själva på lite längre sikt.

Kevin Ådin, 20 år och yrkesintroduktionsanställd lärling på Elbolaget Glödlampan håller med och menar att han är glad över en bra lärlingsplats och den möjlighet det förhoppningsvis ger att få jobba vidare efter lärlingstiden.

-Att jobba som elektriker är kul och det är stor variation i uppdragen, just nu allt ifrån att skruva upp vägguttag till att dra kablar. Dessutom är det intressant att få se sig om, träffa många olika människor ute hos kund. Jag gör skillnad både med vad jag kan, och hur jag är som person. Gillar man att skapa tillsammans tror jag att elektrikeryrket är riktigt bra, menar Kevin.

Görans mål är givetvis att kunden alltid ska vara nöjd, oavsett om det är små eller stora jobb som gjorts. Då är samspelet med kunden otroligt viktigt.
-Allt går inte att läsa sig till i böcker, mycket måste utforskas och läras ute på plats. Jag tycker att alla ska ta chansen att anställa en lärling. Vi brukar ha en lärling, nu fick vi råd att ha två! Det är ekonomiskt fördelaktigt och som företagare får man möjlighet att i lugn och ro ge bra handledning och säkra utvecklingen i företaget på lite längre sikt.

Göran var själv förvånad att det var så lätt att ansöka och få godkänt av Arbetsförmedlingen.

-Det gick smidigt, snabbt och förvånansvärt lätt. Inget krångel alls, både vi och facket vill ju samma sak, nämligen få in fler unga på arbetsmarknaden. Kan vi skapa trygga anställningar gagnar det alla i branschen.

-Det är ju de unga vi har möjlighet att påverka och forma in i framtidens elbransch, en bransch där kunderna ställer allt högre krav på flexibilitet, proaktivitet och kompetens. 

EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss