Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Utbildning > Karriär > Elteknikbranschen
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Elteknikbranschen

Den snabba utvecklingen

Utvecklingen i samhället och inte minst inom elteknikområdet går väldigt snabbt.

Ta till exempel intelligenta hem. Idag kan du släcka lampor, stänga av spisen, minska värmen och sätta på larm med ett enda knapptryck. På mobilen. En stor del av kommunikationen sker trådlöst idag. Energifrågornas betydelse i samhället bara växer. Här kan du som elektriker utveckla ditt kunnande och till exempel hjälpa kunder med att energioptimera elanläggningar.

För en elektriker är det viktigare än någonsin att hänga med – och se till att underhålla och utveckla den kompetens som branschen och marknaden efterfrågar.

Vilken karriärväg är du sugen på?

Något som är bra med elbranschen är att karriärvägarna är så många. Du kan sikta uppåt och bli arbetsledare eller chef. Du kan också välja en karriär som tjänsteman och exempelvis bli konstruktör eller energiexpert. Eller varför inte bli världens bästa servicetekniker i egen firma?

Många väljer idag att plugga vidare på olika skolor/högskolor. Andra ges möjlighet att vidareutbilda sig internt inom företaget de arbetar i.

Alla spännande kurser

Om du börjar jobba efter gymnasiet får du ofta syssla med lite av varje för att skaffa dig erfarenhet. Sedan, med några års praktiskt arbete i ryggen, kan det vara dags att både fördjupa och bredda din kompetens genom att läsa olika kurser. Exempelvis så har Elbranschens Utvecklings och Utbildningscenter, EUU, ett omfattande kursutbud.

Högre utbildning

Är du sugen på högre studier så finns det till exempel skolor som erbjuder olika utbildningspaket för dig som siktar på att bli projektledare, konstruktör eller liknande. Du kan också läsa på Yrkeshögskola, YH, som är utbildningar som initieras av näringslivet för att täcka behovet av kvalificerad eftergymnasial yrkeskompetens. Sedan finns KTH och andra tekniska högskolor där du till exempel kan plugga till en ingenjörsexamen om det är det som lockar dig mest.

EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss