Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Om EIO > Branschstatistik
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Branschstatistik

EIOs konjunkturrapport 2014

Efter en stillastående elinstallationsmarknad år 2013, har 2014 börjat bättre. För hela 2014 väntas en ökning av marknaden med tre procent. Under 2015 fortsätter det sakta uppåt, men då bara med någon enstaka procent. EIOs konjunkturrapport är här.

Bostadsbyggandet är fortfarande dragloket för elinstallationsmarknaden, men flera andra sektorer hjälper nu till.

Det totala installationsvärdet under 2013 uppgick till cirka 65 miljarder kronor, alltså samma siffra som för 2012.  Byggandet av fler än 30 000 lägenheter påbörjades under året, vilket innebar en kraftig volymtillväxt för bostadsbyggandet, med närmare 60 procent. Så äntligen ser det ut som om nybyggnationen kommit igång på allvar – bostadsbristen är stor i många delar av landet och särskilt då i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö. Det mesta pekar på att bostadsbyggandet fortsätter att öka, men i lite lugnare takt.

För elinstallationsmarknaden innebar utvecklingen inom bostadsbyggandet en ökning med mer än 55 procent inom den här sektorn. Industriinstallationer och investeringar i tele, data och säkerhet – de två tyngsta sektorerna – stod i princip stilla förra året, medan tillbakagångar noterades för nybyggnation inom industri och lager, kontor, handel och offentlig sektor.

Det mesta tyder alltså på att elinstallationsmarknaden bottnade förra året och nu vänder uppåt, en ökning på tre procent väntas under det här året. För 2015 väntas den öka med en procent. Det är framför allt husbyggande och byggnadsunderhåll som driver utvecklingen, liksom en väntad högre aktivitet inom industrin.

– En intressant iakttagelse, som framkommer i vårens konjunkturrapport, är att elinstallationernas andel av investeringarna i nya byggnader tycks öka. Det byggdes 55 procent fler bostäder förra året i Sverige, men elinstallationerna i bostadsbyggena ökade med 60 procent, konstaterar EIOs branschekonom Hans Heldring.

Han menar att den utvecklingen visar vilka möjligheter som finns för modern elteknik i ny- och ombyggnad av bostäder.

– Därför är det viktigt att hålla företaget uppdaterat på den nya eltekniken. Det gäller att ha kompetens inom områden som ny belysningsteknik, fastighetsautomation och energieffektivisering så att företaget kan erbjuda de nya och samtidigt mer kostnadskrävande funktioner som bostadsbyggarna efterfrågar. Här finns inspiration och kunskaper att hämta inom ramen för ELRÄTT-kampanjen, säger Hans Heldring.

Rapporten finns på EIOs medlemssidor (inloggning krävs).

EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss