Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Nyheter > Nyheter
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Konjunkturrapporten: Så går det för elbranschen 2018

nyheter
Elinstallationsbranschen går bra just nu. 2017 ser ut att landa på en tillväxt i branschen om 3% och 2018 är förväntningarna en tillväxt om ytterligare 2%. Drivande är framförallt byggmarknaden med en tillväxt om 7 procent men högst tillväxt finns i sektorn Industri och lager med 15%.

 

- Våra medlemmar tror visserligen på en viss dämpning under 2018, men det är från rekordnivåer under åren 2015-2017. Det handlar om en väldigt stark utveckling som stannar av något när bostadsbyggandet förväntas avta något i Stockholm, säger Reijo Mustonen, ansvarig för Installatörsföretagens konjunkturrapport. 


Reijo Mustonen, Installatörsföretagen

Starkast tillväxt finns i Västra Götaland där ett ökat bostads- och lokalbyggande i såväl offentlig som privat sektor leder till en total tillväxt om 12% under 2017 och 2018. Bostadsbyggandet driver även upp tillväxten i Skåne där en tillväxt om 6% väntas under perioden. Stockholm förväntas plana ut, med en möjlig svag nedgång om en procent som beror på minskat byggande i offentlig sektor och rekyl på en väldigt stark tillväxt inom tele, data, och säkerhet under de senaste åren. 

- Bostadsbyggandet är en väldigt viktig del av branschen. Där det byggs mycket går våra företag bra. Stockholm har haft en enorm tillväxt de senaste åren, men nu ser vi hur andra regioner procentuellt växer snabbare inom bostadsbyggandet, förklarar Reijo Mustonen.

Bland medlemsföretagen finns också en oro för en vikande efterfrågan på bostadsmarknaden till följd av förändrat ränteläge och såväl politisk som ekonomisk osäkerhet.

- Det finns en underliggande brist på bostäder som gör att vi tror att byggandet kommer att fortsätta. Men samtidigt bör företag skaffa sig fler ben att stå på genom att diversifiera sin verksamhet. De höga elpriserna gör att det finns ett stort intresse för såväl energieffektivisering som solceller. Automation har också helt klart tagit steget från processindustrin till vanligt folks hem. Ett företag som vill fortsätta växa bör se över sin kompetens inom de tekniska sektorerna avslutar Reijo Mustonen.

Konjunkturrapporten tas fram av Industrifakta och väger samman intervjuer med medlemsföretag med statistik från SCB för att ge Installatörsföretagens medlemmar en prognos på branschens fortsatta utveckling.

Ladda ner Installatörsföretagens Konjunkturrapport oktober 2017 här (inloggning krävs) 
Lansering av en gemensam webbplats
Nu bygger vi en ny modern webbplats anpassad för dina, våra medlemmars, behov. Den 14 december lanserar vi. Installatörsföretagens nya webbplats ersätter nuvarande installatorsforetagen.se. ...  Läs mer.
Installationsbranschen säger stopp för kränkningar och överg...
Den 30 november 2017 infann sig de tyngsta aktörerna inom samhällsbyggnad på Regeringskansliet. Detta på initiativ av bostadsminister Peter Eriksson, som mot bakgrund av #metoo och uppropet ...  Läs mer.
Handlingsplan mot trakasserier
Både diskrimineringslagen och arbetsmiljölagen kräver att arbetsgivare oavsett storlek har rutiner för hur sexuella trakasserier, trakasserier och kränkande särbehandling ska förhindras och ...  Läs mer.
EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss