Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Nyheter > Nyheter
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Installationsbranschen och #sistaspikenikistan #metoo

nyheter
Idag rapporterar flera medier om bygg- och installationsbranschens upprop #sistaspikenikistan där tusentals kvinnor berättar om sexuella trakasserier och övergrepp. Det är djupt beklagligt och vi tar helt avstånd från det beteende som rapporterats om, säger Ola Månsson, vd Installatörsföretagen.
Installatörsföretagen informerar sina medlemsföretag om vilka skyldigheter man har som arbetsgivare och tips på hur man kan göra för att på bästa sätt hantera, uppmärksamma och framförallt förhindra att det förekommer oegentligheter på en arbetsplats. Vi träffar exempelvis personalcheferna i branschens 15 största företag i veckan där frågan om hur vi ska göra kommer att diskuteras. Branschen har dock fler utmaningar.

- Förutom att det är förkastligt att kvinnor i branschen och samhället i stort behandlas på detta sätt är det otroligt negativt för branschens anseende och rykte hos våra kunder men framförallt hos ungdomar och andra som vi vill ska börja jobba hos oss. Vi har ett stort kompetensförsörjningsproblem och vi måste skapa en bransch som alla är intresserade av och känner sig välkommen till, säger Ola Månsson.

Som arbetsgivar- och branschorganisation har vi tillsammans med våra fackliga motparter ett ansvar för att utbilda, informera, försöka påverka värderingar, attityder och beteenden hos framförallt arbetsgivarna.

- Att branschen inte är jämställd är ingen nyhet.  Än så länge är det bara ett par procent av de anställda yrkesarbetarna i branschen – bland annat elektriker och rörmontörer - som är kvinnor och det är något vi vill förändra. I den senaste avtalsrörelsen kom vi överens med våra fackliga motparter att tillsammans arbeta för jämställdhet och mångfald i branschen. Branschens är helt beroende av att vi lyckas, avslutar Ola Månsson. 

Läs mer om hur du som arbetsgivare kan motverka kränkande särbehandling och sexuella trakasserier på medlemssidorna (inloggning krävs).

För mer information, kontakta:
Amanda Rafter Ekenman, Press- och opinionsansvarig, 08 762 76 04 amanda.ekenman@installatorsforetagen.se

 
Dataskyddsförordningen GDPR för Larm & Säkerhet
Tillhandahåller ni ett inpasseringssystem till en fastighetsägare eller ett annat företag –  exempelvis bokningssystem för tvättstugor eller låsbrickor - då utgör ni troligen ett personuppgi...  Läs mer.
Från tanke till beslut - Installatörsföretagen föds
Vi hade försökt att bli en större organisation tidigare – vi ville bli en maktfaktor att räkna med. Men vi fick inte till det. Under de här åren funderade jag mycket på varför det inte funge...  Läs mer.
Förmånsbeskattning av trängselskatter efter nyår
Idag finns trängselskatter i Stockholm och Göteborg samt infrastrukturavgifter i Motala och Sundsvall. Tidigare har dessa skatter och avgifter ofta ingått i förmånen att ha förmånsbil, och v...  Läs mer.
EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss