Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Utbildning > Lärling
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Lärling

Vad är och vad får en lärling göra?

När grundutbildningen är klar kan man anställas som lärling i ett elteknikföretag. En lärlingsanställning innebär fortsatt utbildning inom yrkesområdet på en arbetsplats. Den vanliga utbildningstiden som lärling är 1600 timmar vilket motsvarar ungefär ett år. Under den tiden övar man upp färdigheten.

När lärlingstiden är avklarad utfärdar ECY ett certifikat.

Arbetsgivaren kan ansöka om ekonomiskt stöd och lönesubvention hos Arbetsförmedlingen för att anställa en lärling, läs mer här.

ECY - ett samarbetsorgan för branschen
ECY är ett samarbetsorgan mellan Elektriska Installatörsorganisationen EIO och Svenska Elektrikerförbundet (SEF). Vår huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige är aktuella, så att branschen kan anställa kompetent personal. Till vår hjälp har vi elbranschens lokala yrkesnämnder, ELY, som företräder branschen lokalt. Läs mer på www.ecy.com

Vid början av lärlingsanställningen ska registrering ske hos ECY. Där kontrolleras att inga kurser saknas och att betygen är godkända.

Vad krävs för att få räkna lärlingstid?

  • slutbetyg från godkänd el-utbildning
  • anställning i ett el-företag som är anslutet till Installationsavtalet

Så här går registreringen till:

Arbetsgivaren ser till att kopior på betyg, anställningsbevis och eventuellt praktikintyg skickas till den lokala Yrkesnämnden ELY (du finner kontaktuppgifter till ELY på www.ecy.com under kontakta oss). Handlingarna kontrolleras och registreras. ELY skickar till lärlingen och företaget en A-blankett av vilken det framgår vilka olika moment och i vilken omfattning de ska göras.

Efter 720 timmar skickas den ifyllda A-blanketten tillbaka till ELY för kontroll. ELY kontrollerar att rätt moment utförts och sänder därefter en B-blankett med uppgift om återstående övningsmoment och tider.

A- eller B-blanketten ska lärlingen fylla i varje vecka tillsammans med företagets utbildningsansvarige och utbildningsombudet, som ser till att allt antecknas på rätt sätt.

När lärlingstiden är klar, efter ca 1 år, får lärlingen ett certifikat som ett bevis på att grundutbildningen är avklarad.

Anställa en lärling

EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss