Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Tele och Säkerhet > Yrkes-VM/World Skills
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Yrkes-VM/World Skills

Vartannat år (ojämna år) arrangeras Yrkes-VM, senast i Leipzig 2013. På Yrkes-VM tävlar ungdomar under 23 år från hela världen mot varandra i olika yrkesgrenar. Det är drygt 40 olika tävlingsgrenar i Yrkes-VM. Grenarna representerar teknik, industri och servicebranscher. De tävlande kommer från ett 50-tal länder, sammanlagt tävlar cirka 1000 tjejer och killar. Genom att delta i Yrkes-VM får vi en jämförelse av svenska ungdomars yrkesskicklighet med övriga världen.

En av tävlingsgrenarna är telekommunikation eller som den heter internationellt
Information network cabling ” innefattar förläggning och installation av nät för olika typer av informationsöverföring så som koppar, fiber och koaxialkabelnät för data, telefoni och multimedia. Dessutom ingår några snabbmoment i bl.a. fibersvetsning och kopparkontaktering. 

nationskamp

Utöver tävlingarna så träffas representanter för varje medlemsland varje år för att diskutera uppdateringar av yrkesbeskrivningar, yrkesutbildningsfrågor och hur vidareutbildning av yrkesutbildade ungdomar kan utvecklas. Tävlingen ökar möjligheterna till internationella kontakter och utbyte av kunskaper och erfarenheter mellan länderna. De nya intryck som kan spridas kommer främst fler ungdomar tillgodo, men är också viktiga för arbetslivets utveckling och för fortsatt internationella samarbetet. 

Uttagning
Uttagningarna till VM görs genom ett teoretiskt prov och genom en praktisk tävling. Det teoretiska provet som heter
Tele-Cup är ett webbaserat prov som erbjuds alla elever som har läst elprogrammet på gymnasiet. Den praktiska tävlingen genomförs vartannat år (jämt år) under Yrkes-SM som. Uttagning till nästa yrkes VM avgörs under yrkes-SM i maj 2016.

Deltagande i World Skills
För att du skall få deltaga måste du vara 22 år (inom vissa yrken, bl.a. telekommunikation 25år) eller yngre. Dessutom bör du ha intresse och vissa grundkunskaper inom området telekommunikation.
Detta är ett bra tillfälle att få uppleva något nytt samtidigt som du kommer att erhålla omfattande träning och få upplevelser för livet.

För intresseanmälan eller frågor kontakta Joakim Carlsson, EIO, joakim.carlsson@eio.se eller Pontus Slättman, ECY, pontus.slattman@eio.se.

Yrkestävlingar – Yrkes-SM, Yrkes-VM och EuroSkills
Redan på 50-talet arrangerades internationella yrkesmästerskap. 1995 deltog Sverige för första gången i Yrkes-VM, WorldSkills Competition och vi har arrangerat ett gemensamt Yrkes-SM sedan 2004. Genom att killar och tjejer får mäta sina krafter mot andra ungdomar höjs yrkeskunskaperna och utbytet yrken emellan ökar. På yrkestävlingarna sker tävlande inom områdena industri, teknik, hantverk, service och tjänster. Om du vill veta hur du ska gå till väga för att själv tävla kontakta då din Yrkesnämnd eller branschorganisationer.

Yrkestävlingar att hålla koll på:

2010
19-21 maj Yrkes-SM, Göteborg
Yrkes-SM

2011
6-9 oktober WorldSkills Competition, London, England
WorldSkills 2011

2012
30 Maj-1 juni, Yrkes-SM , Malmö

2013
2-7 juli, Leipzig, Tyskland
World Skills Leipzig 2013

2014 
14-16 Maj, Yrkes SM, Umeå

2015
14-16 Augusti, San Paulo, Brazilien
World skills 2015

Yrkes-VM 2015 i Sao Paulo
Yrkes-VM 2015 pågår just nu, i Sao Paulo, och där kommer Sverige att representeras av Jonas Frölander från Caverion i Nyköping.


Yrkes SM 2013 i Leipzig

I Yrkes-VM 2013 tävlade runt 1 000 ungdomar från hela världen i Leipzig i Tyskland för att under fyra dagar mäta sig med varandra inom nästan 50 yrken. Sverige idag är allt som rör ungdomar, utbildning och yrke viktigare än någonsin – EIO är med på Yrkes-VM för att alltjämt höja både elektrikeryrkets status och kompetensen i elteknikbranschen.

Elteknikbranschen deltog med två representanter på Yrkes-VM 2013. Oskar Sjögren från Bravida tävlade i elinstallation och Marcus Pettersson på DÅ Elektriska (nu mer Caverion) i telekommunikation.
Det svenska yrkeslandslaget tog ett guld, två silver och två bronsmedaljer i Yrkes-VM. Oskar Sjögren, det svenska hoppet i elinstallation, var en av bronsmedaljörerna. Markus Pettersson, som tävlade i telekommunikation, kom på fjärde plats och fick en hedersmedalj.


länk till film från senaste VM i Leipzig
Yrkes-VM 2011 i London

Tävlande var Simon Hyttsten från Comel på Lidingö som efter en miss första dagen gjorde en stark upphämtning. Den sista dagen var han nog snabbast av alla säger - Joakim Carlsson på EIO.
Hans insats räckte tillslut fram till en hedrande 6:e plats. 
 
Yrkes-VM 2009 i Calgary
En av dem som representerade Sverige vid VM 2009 i Calgary i tävlingsgrenen telekommunikation var Patrik Lindström från Carlfors Nätteknik AB., Där han tog en hedervärd bronsmedalj. Totalt tog Sverige 5 medaljer 3 silver och 2 brons vid senaste VM i grenarna Industrielektriker, florist,  se alla svenska resultat här

Läs DN-artikel om Yrkeslandslaget här 


Bronsmedalj i Telekommunikation
En av de som lyckades placera sig bra i tävlingarna var Patrik Lindström. Joakim Carlsson, expert och domare i Telekommunikation, är mycket nöjd med hans insats.

Patrik fibersvetsar– Patrik utmärkte sig redan under Yrkes-SM genom att vara noggrann och lugn vilket är en stor fördel i dessa sammanhang då pressen kan bli stor.

Dock behövde han jobba på att få upp snabbheten eftersom tiden ofta är den största konkurrenten under tävlingarna. Det lyckades han med genom målmedveten träning. Vi hade målet på en 4-5 plats men att ta bronset var en verklig bedrift av Patrik, säger Joakim Carlsson.

– Det allra knivigaste momentet under tävlingarna var fibersvetsningen, eftersom det är det jag tycker är svårast, säger Patrik Lindström som - förutom bronsmedaljen - tog med sig många positiva minnen och upplevelser från Kanada.

Se en film där Patrik utför sitt snabbmomentet i fibersvetsning här

Se också den supersnabbe japanen utföra samma snabbmoment här


Patrik Lindström, bronsmedalj i telekommunikation!– Det har varit väldig roligt att vara med om det här, nu ska jag hem och sova hela helgen, men på måndag är jag tillbaka på jobbet på Carlfors Nät igen säger Patrik.

Sverige 14:e bästa nationen
Pontus Slättman, ECY, som har varit engagerad i flera Yrkes-VM, säger att årets tävlingar var den bästa genomförda tävlingen genom åren.

– Sverige som land placerade sig på 14:e plats av totalt 52 länder. Tävlingen pågår i fyra dagar och att prestera sitt bästa i alla dagar är väldigt tufft och utmanande. Det är beundransvärt att se alla tävlande kämpa in i det sista, säger han.

Pontus Slättman berättar vidare att 52 olika länder deltar i olika tävlingsgrenar. Tolkar, tre officiella språk och massa olikheter är bara några av utmaningarna. Men det är utmaningarna, tävlingen och utbytet mellan länder som samtidigt är en stor del av charmen med arrangemanget, säger han vidare.

 


 
Läs mer om tävlingarna i Calgary här.
Läs mer på:
www.ecy.com
www.yss.se
www.worldskills2009.com
www.worldskills.org

 
 

EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss