Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Nyheter > Nyheter
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Rapport: akut kompetensbrist

Nyheter
Bristen på kompetens och arbetskraft inom installationsbranschen innebär att det bara kan byggas drygt 450 000 av de 710 000 bostäder som Boverket bedömer behövs till 2025. Det saknas alltså mer än en kvarts miljon bostäder om inget görs. Det visar en ny rapport från Installatörsföretagen.
– Utan installatörer stannar samhällsbygget. Bristen på arbetskraft i installationsbranschen skapar stora problem som påverkar bostadsbyggandet, och därmed hela samhället, säger Jens Albrektsson, chef för Kompetens och Utbildning på Installatörsföretagen.

Det råder akut brist på arbetskraft, och branschen skulle behöva anställa 10 000 personer bara för att klara dagens byggtakt. Den siffran måste dubbleras om Boverkets behovsprognos ska tillgodoses, enligt rapporten.

Kompetensbristen får effekter som även sträcker sig långt utanför byggsektorn. Den indirekta effekten påverkar såväl produktion som sysselsättning i övriga delar av den svenska ekonomin. 

Installatörsföretagen anser att av de över 710 000 bostäder som Boverket bedömer behövs till 2025, kommer enbart mellan 450 000 – 500 000 att kunna färdigställas.

– I ett utspel nyligen lovade bostadsminister Peter Eriksson att bostadsbristen i Sverige ska vara borta inom tio år. Som det ser ut nu kommer inte regeringen att kunna infria sitt löfte. Det kommer saknas mer än en kvarts miljon bostäder om inget görs. Nuvarande nivåer i utbildningssystemet är långt ifrån tillräckliga. Det behövs flera insatser för att snabbt skruva upp ambitionerna avseende yrkesutbildning av unga vuxna och personer som vill ställa om i arbetslivet, säger Jens Albrektsson.

Fakta: Rapporten i korthet:
• Kraftigt ökad volym och kvalitetssäkrande insatser inom yrkesvux och inom yrkeshögskolan
• En särskild yrkesvuxförordning för byggsektorn
• Ett system som stimulerar yrkesväxling för vuxna genom utbildning och/eller anställning som företagslärling
• Ett fungerande system för validering
• Ett system där yrkesutbildning för unga och vuxna kan kvalitetssäkras med praktiska yrkesprov och branschskola
 
Bilaga i Dagens Industri
Den 13 juni hade Installatörsföretagen en egen bilaga i Dagens Industri, som skickats ut till deras prenumeranter. Bilagan innehåller artiklar om ämnen som är viktiga för branschen och dess ...  Läs mer.
Nya regler för kablar
Den 1 juli 2017 måste kabeltillverkare ha anpassat sin verksamhet efter de nya gemensamma EU-reglerna för flamskyddade kablar som trädde ikraft den 1 juli 2016. Alla flamskyddade el-, signal...  Läs mer.
Möts om akut fråga
Så många som 1,8 miljoner svenskar funderar på att byta jobb, enligt TRR Trygghetsrådet. Men det är svårt att byta bana, särskilt om man önskar ett icke-akademiskt jobb senare i livet. För d...  Läs mer.
EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
EIO Medlemsservice AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss