Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Nyheter > Nyheter
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Rapport: akut kompetensbrist

Nyheter
Bristen på kompetens och arbetskraft inom installationsbranschen innebär att det bara kan byggas drygt 450 000 av de 710 000 bostäder som Boverket bedömer behövs till 2025. Det saknas alltså mer än en kvarts miljon bostäder om inget görs. Det visar en ny rapport från Installatörsföretagen.
– Utan installatörer stannar samhällsbygget. Bristen på arbetskraft i installationsbranschen skapar stora problem som påverkar bostadsbyggandet, och därmed hela samhället, säger Jens Albrektsson, chef för Kompetens och Utbildning på Installatörsföretagen.

Det råder akut brist på arbetskraft, och branschen skulle behöva anställa 10 000 personer bara för att klara dagens byggtakt. Den siffran måste dubbleras om Boverkets behovsprognos ska tillgodoses, enligt rapporten.

Kompetensbristen får effekter som även sträcker sig långt utanför byggsektorn. Den indirekta effekten påverkar såväl produktion som sysselsättning i övriga delar av den svenska ekonomin. 

Installatörsföretagen anser att av de över 710 000 bostäder som Boverket bedömer behövs till 2025, kommer enbart mellan 450 000 – 500 000 att kunna färdigställas.

– I ett utspel nyligen lovade bostadsminister Peter Eriksson att bostadsbristen i Sverige ska vara borta inom tio år. Som det ser ut nu kommer inte regeringen att kunna infria sitt löfte. Det kommer saknas mer än en kvarts miljon bostäder om inget görs. Nuvarande nivåer i utbildningssystemet är långt ifrån tillräckliga. Det behövs flera insatser för att snabbt skruva upp ambitionerna avseende yrkesutbildning av unga vuxna och personer som vill ställa om i arbetslivet, säger Jens Albrektsson.

Fakta: Rapporten i korthet:
• Kraftigt ökad volym och kvalitetssäkrande insatser inom yrkesvux och inom yrkeshögskolan
• En särskild yrkesvuxförordning för byggsektorn
• Ett system som stimulerar yrkesväxling för vuxna genom utbildning och/eller anställning som företagslärling
• Ett fungerande system för validering
• Ett system där yrkesutbildning för unga och vuxna kan kvalitetssäkras med praktiska yrkesprov och branschskola
 
Vill du veta mer om din skyldighet som företagare att föra r...
Dataskyddsförordningen (General Data Protection Regulation, GDPR), ersätter i vår personuppgiftslagen (PUL). Dataskyddsförordningen träder i kraft den 25 maj 2018 och innebär förändringar i ...  Läs mer.
Utbilda dig till handledare för Energibyggare i bygg- och in...
Skärpta krav på energieffektivitet vid byggnation och renovering medför att efterfrågan på bygg- och installationsföretag med kompetens inom energibyggande och förnybar energi kommer att öka...  Läs mer.
Kompetensbrist
19 av 20 företag i installationsbranschen upplever att det är svårt att rekrytera arbetskraft. Bristen på installatörer bidrar till minskat byggande. I en tidigare rapport har Installatörsfö...  Läs mer.
EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss