Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Nyheter > Nyheter
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Inget tillstånd behövs

Nyheter
I en proposition som har beslutats av regeringen föreslås ett undantag i kameraövervakningslagen. Undantaget innebär att kameraövervakning som sker från drönare inte omfattas av lagen. Företag och privatpersoner kan därmed använda drönare utrustade med en kamera utan att tillstånd krävs. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tror att riksdagen kommer gå på regeringens linje, och då kan lagen träda ikraft den 1 augusti 2017. 
I propositionen står att enskildas personliga integritet redan skyddas genom reglerna i personuppgiftslagen och annan integritetsskyddande lagstiftning. Den som använder drönare utrustad med kamera måste vidta åtgärder för att övervakningen inte ska innebära en kränkning, till exempel genom att ”se till att användningen sker för legitima ändamål och på ett öppet sätt”.

– Det är intressant, säger Joakim Carlsson, ansvarig för tele-, data- och säkerhetsområdet på Installatörsföretagen, och fortsätter:

– Våra medlemsföretag jobbar kanske inte så mycket med just drönare, men detta är viktiga tolkningar av kameralagen som kommer påverka andra typer av installationer. Tydligt är att kameralagen inte hängt med i teknikutvecklingen, och att man nu tvingas till konstiga tolkningar av olika kameramontage som från början inte omfattades av lagen. 

 
Vill du veta mer om din skyldighet som företagare att föra r...
Dataskyddsförordningen (General Data Protection Regulation, GDPR), ersätter i vår personuppgiftslagen (PUL). Dataskyddsförordningen träder i kraft den 25 maj 2018 och innebär förändringar i ...  Läs mer.
Utbilda dig till handledare för Energibyggare i bygg- och in...
Skärpta krav på energieffektivitet vid byggnation och renovering medför att efterfrågan på bygg- och installationsföretag med kompetens inom energibyggande och förnybar energi kommer att öka...  Läs mer.
Kompetensbrist
19 av 20 företag i installationsbranschen upplever att det är svårt att rekrytera arbetskraft. Bristen på installatörer bidrar till minskat byggande. I en tidigare rapport har Installatörsfö...  Läs mer.
EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss