Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Nyheter > Nyheter
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Inget tillstånd behövs

Nyheter
I en proposition som har beslutats av regeringen föreslås ett undantag i kameraövervakningslagen. Undantaget innebär att kameraövervakning som sker från drönare inte omfattas av lagen. Företag och privatpersoner kan därmed använda drönare utrustade med en kamera utan att tillstånd krävs. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tror att riksdagen kommer gå på regeringens linje, och då kan lagen träda ikraft den 1 augusti 2017. 
I propositionen står att enskildas personliga integritet redan skyddas genom reglerna i personuppgiftslagen och annan integritetsskyddande lagstiftning. Den som använder drönare utrustad med kamera måste vidta åtgärder för att övervakningen inte ska innebära en kränkning, till exempel genom att ”se till att användningen sker för legitima ändamål och på ett öppet sätt”.

– Det är intressant, säger Joakim Carlsson, ansvarig för tele-, data- och säkerhetsområdet på Installatörsföretagen, och fortsätter:

– Våra medlemsföretag jobbar kanske inte så mycket med just drönare, men detta är viktiga tolkningar av kameralagen som kommer påverka andra typer av installationer. Tydligt är att kameralagen inte hängt med i teknikutvecklingen, och att man nu tvingas till konstiga tolkningar av olika kameramontage som från början inte omfattades av lagen. 

 
Dataskyddsförordningen GDPR för Larm & Säkerhet
Tillhandahåller ni ett inpasseringssystem till en fastighetsägare eller ett annat företag –  exempelvis bokningssystem för tvättstugor eller låsbrickor - då utgör ni troligen ett personuppgi...  Läs mer.
Från tanke till beslut - Installatörsföretagen föds
Vi hade försökt att bli en större organisation tidigare – vi ville bli en maktfaktor att räkna med. Men vi fick inte till det. Under de här åren funderade jag mycket på varför det inte funge...  Läs mer.
Förmånsbeskattning av trängselskatter efter nyår
Idag finns trängselskatter i Stockholm och Göteborg samt infrastrukturavgifter i Motala och Sundsvall. Tidigare har dessa skatter och avgifter ofta ingått i förmånen att ha förmånsbil, och v...  Läs mer.
EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss