Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Nyheter > Nyheter
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Facken tar inte ansvar

Nyheter
De svenska facken agerar allt mer kortsiktigt och mer för sina egna intressen. Den utvecklingen har varit tydlig på senare år, men särskilt under avtalsrörelsen 2016. Det skriver Carola Lemne och Peter Jeppson, vd respektive vice vd på Svenskt Näringsliv, i Dagens Industri idag. 
De svenska facken agerar allt mer kortsiktigt och mer för sina egna intressen. Den utvecklingen har varit tydlig på senare år, men särskilt under avtalsrörelsen 2016. Det skriver Carola Lemne och Peter Jeppson, vd respektive vice vd på Svenskt Näringsliv i Dagens Industri idag. 

Debattörerna menar att facken historiskt tagit ansvar för hela Sverige, och att det funnits ”en insikt om hur jobb skapas och att kostnaderna för arbetskraft påverkar vår konkurrenskraft, tillväxt och sysselsättning”. Men det ansvaret brister alltså nu, enligt Carola Lemne och Peter Jeppson.  

 De hävdar bland annat att industrinormeringen utmanas och att flera LO-förbund försöker ”skjuta ned den förhandlingsordning som sedan mitten av 1990-talet inneburit reallöneökningar på i genomsnitt 60 procent”. 

Dessutom saknar facken förståelse för företagens konkurrenssituation, då flera fackförbund framför ”krav på löneökningar som ligger långt över nivån för vad företagen klarar utan att ytterligare förlora konkurrenskraft”. 

– Vi har samma bild som Svenskt Näringsliv, säger Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef på EIO, en del av Installatörsföretagen, och fortsätter:  

– Det finns definitivt anledning till oro.  Även installationsbranschen är alltmer konkurrensutsatt. En väl fungerande arbetsmarknad där fler får jobb och med företag som kan leverera till konkurrenskraftiga villkor är nödvändigt. 

Carola Lemne och Peter Jeppson skriver: ”Fortsätter svenska företags kostnader att öka i högre takt än omvärldens är det i förlängningen arbetstillfällen i Sverige som står på spel. Bara inom industrin har 150 000 jobb flyttat utomlands de senaste 15 åren”.

Läs hela debattartikeln här.
 
Introduktionskurs till EIO Q Ledningssystem
Allt fler företag vill bli ISO-certifierade inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö samtidigt – därför erbjuder Installatörsföretagen en utbildning i två steg för föreningen EIOs medlemmar. Nu ...  Läs mer.
Ny kamerabevakningslag
Regeringens utredare Susanne Kaevergaard har lämnat över betänkandet ”En ny kamerabevakningslag” till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Utredningen föreslår bland annat att ...  Läs mer.
Bilaga i Dagens Industri
Den 13 juni hade Installatörsföretagen en egen bilaga i Dagens Industri, som skickats ut till deras prenumeranter. Bilagan innehåller artiklar om ämnen som är viktiga för branschen och dess ...  Läs mer.
EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
EIO Medlemsservice AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss