Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Nyheter > Nyheter
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Facken tar inte ansvar

Nyheter
De svenska facken agerar allt mer kortsiktigt och mer för sina egna intressen. Den utvecklingen har varit tydlig på senare år, men särskilt under avtalsrörelsen 2016. Det skriver Carola Lemne och Peter Jeppson, vd respektive vice vd på Svenskt Näringsliv, i Dagens Industri idag. 
De svenska facken agerar allt mer kortsiktigt och mer för sina egna intressen. Den utvecklingen har varit tydlig på senare år, men särskilt under avtalsrörelsen 2016. Det skriver Carola Lemne och Peter Jeppson, vd respektive vice vd på Svenskt Näringsliv i Dagens Industri idag. 

Debattörerna menar att facken historiskt tagit ansvar för hela Sverige, och att det funnits ”en insikt om hur jobb skapas och att kostnaderna för arbetskraft påverkar vår konkurrenskraft, tillväxt och sysselsättning”. Men det ansvaret brister alltså nu, enligt Carola Lemne och Peter Jeppson.  

 De hävdar bland annat att industrinormeringen utmanas och att flera LO-förbund försöker ”skjuta ned den förhandlingsordning som sedan mitten av 1990-talet inneburit reallöneökningar på i genomsnitt 60 procent”. 

Dessutom saknar facken förståelse för företagens konkurrenssituation, då flera fackförbund framför ”krav på löneökningar som ligger långt över nivån för vad företagen klarar utan att ytterligare förlora konkurrenskraft”. 

– Vi har samma bild som Svenskt Näringsliv, säger Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef på EIO, en del av Installatörsföretagen, och fortsätter:  

– Det finns definitivt anledning till oro.  Även installationsbranschen är alltmer konkurrensutsatt. En väl fungerande arbetsmarknad där fler får jobb och med företag som kan leverera till konkurrenskraftiga villkor är nödvändigt. 

Carola Lemne och Peter Jeppson skriver: ”Fortsätter svenska företags kostnader att öka i högre takt än omvärldens är det i förlängningen arbetstillfällen i Sverige som står på spel. Bara inom industrin har 150 000 jobb flyttat utomlands de senaste 15 åren”.

Läs hela debattartikeln här.
 
Avtalen finns nu att ladda ner
Installationsavtalet, Tjänstemannaavtalet samt Lageravtalet för 2017-2020 finns att ladda ner som pdf:er. Tjänstemannaavtalet har distribuerats och beställning kan ske genom IN Förlag.  Läs mer.
Arbetsgivardeklaration införs på individnivå
I dag betalar arbetsgivare in skatteavdrag och arbetsgivaravgifter som en klumpsumma där ingen krona är kopplad till en specifik anställd. Detta ska nu ändras så att företag istället redovis...  Läs mer.
EIO och VVS Företagen blir Installatörsföretagen
Idag den 15 september fattade Elektriska Installatörsorganisationen EIO och VVS Företagen det historiska beslutet att bilda den gemensamma föreningen Installatörsföretagen. Nu skapas en en...  Läs mer.
EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss