Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Nyheter > Nyheter
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Första ETG-skolan i Stockholm

Nyheter
Bilden: Elever på elteknikprogrammet, Gabriel Larsen och Alvin Lind.
Foto: Karin Carlesten


Som första skola i Stockholmsområdet har Tyresö gymnasium blivit ETG-partner. Ett brobygge mellan elbranschen och skolans elteknikprogram anpassar utbildningen efter branschens behov och ger eleverna spetskompetens samtidigt som de kvalitetssäkras.
Anders Kullberg är VD på Larm & Tele och hade under många år försökt höja kvaliteten på elteknikprogrammet på Stockholms gymnasieskolor. När han fick höra talas om att ETG hade ett system för att både säkerställa och höja kvaliteten såg han möjligheten att tillsammans med EIO testa ETG på Tyresö gymnasium.

– Vi har ett stort kompetensbehov i Stockholmsområdet. Elbranschen har under de senaste 20 åren breddats till många nya områden såsom larm, säkerhet, data och fastighetsstyrning. Här finns en kunskapslucka som inte kan lösas med självinlärning.
För Anders Kullberg var lösningen en skola med tydliga krav på eleverna så att branschen får ut rätt människor till elektrikeryrket.

Det är en lösning som Thomas Strandell, ellärare och ansvarig för elteknikprogrammet på Tyresö gymnasium, är mycket nöjd med. Programmet har idag 100 elever, högst antagningspoäng på hela skolan och placerar sig i topp i landet i de teoretiska nationella proven i el.

– EIO uppmärksammade detta och frågade oss om vi ville bli ETG-partner. Det innebär en kvalitetssäkring av utbildningen och ett nära samarbete med elföretagen i Stockholm. En stor del av utbildningen är arbetsplatsförlagd där varje elev har en handledare som vi själva har gett en handledarutbildning. Eleverna gör sju teoretiska yrkesprov som är framtagna av branschen själv. Klarar du dem samt examensproven har du ditt yrkesbevis efter tre år, i jämförelse med andra skolor där ett lärlingsår väntar efter gymnasiet. Det blir en stor konkurrensfördel för eleverna, säger Thomas Strandell. 

Han betonar vikten av att stärka bryggan mellan skola och näringsliv, och hur det förtroende som har byggts upp med de involverade företagen har lett till att många av dem efterfrågar arbetskraft direkt från skolan.

Förstaårseleverna Gabriel Larsen och Alvin Lind är nöjda med sitt val av elteknikprogrammet.

– Det är förstås en fördel för oss att vi har ett så nära samarbete med branschföretagen. Vi kommer att ha mer kunskap med oss, blir mer lättlärda och därmed ha större chans att få de jobb vi söker, säger Alvin Lind.

Gabriel Larsen tillägger:

– Det är skönt att kunna kalla sig elektriker direkt när vi är klara med gymnasiet. Först var jag skeptisk till att skippa alla lärlingstimmar, men jag har bara hört positivt om upplägget så det känns bra. Dessutom blir lönen högre.


(Den här artikeln har tidigare publicerats på Svenskt Näringslivs hemsida.)

 
Nytt installationsavtal klart
Elektriska Installatörsorganisationen EIO och Svenska Elektrikerförbundet har enats om ett nytt Installationsavtal för elteknikbranschen. Det nya kollektivavtalet, som träffades sent den 26 ...  Läs mer.
Elfack extra aktuellt
Snart är det dags för Elfack i Göteborg – och Installatörsföretagen finns på plats alla dagar med flera montrar och seminarier. ”Man kommer ha särskilt stor nytta av att träffa oss just nu”,...  Läs mer.
”Stort steg bakåt”
Idag röstar riksdagen ja till ändringar i utstationeringslagen, även kallad Lex Laval. Det innebär att svenska fackförbund får ta till stridsåtgärder mot arbetsplatser med utländsk arbetskra...  Läs mer.
EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
EIO Medlemsservice AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss