Logga in på våra medlems/konsultsidor
Glömt lösenordet? Skapa konto
Elsäkerhet > Praktiska tips > Åskskydd
sök på eio.se
Sök
Sajtkarta
Sajtkarta
 

Åskskydd

Hur du bäst skyddar din villa och dina apparater mot åska

Visst är det magiskt med naturens krafter vid ett kraftigt åskväder? Men det är också lätt att oskyddad utrustning skadas vid ett nedslag. Vi har några tips till dig, vad du kan göra i förebyggande syfte.

Det är ovanligt att blixten slår ned i huset, men den kan ha slagit ned i närheten, och sprids ibland till ditt hus via närliggande ledningar. Det sägs att 90% av alla åskrelaterade försäkringsskador beror på att blixten letts in i huset via el- och tele/bredbandsledningar, fjärrvärme eller vattenledningar.
Brand på grund av åskoväder uppstår oftast under hösten, då kablar som skadats under sommaren kan ge brand flera månader efteråt.

www.eio.se hittar du elinstallatörer som kan hjälpa dig installera skydd mot de skador som ett åskoväder kan ge.

Du kan själv i förebyggande syfte…

Dra ut känslig utrustning såsom bredbandsmodem, TV, stereo, dator och andra apparater som skadas av ett strömöverslag från eluttaget. Dra ur dessa om du åker bort på semester, över en helg eller annan tid på året då du vet att risken för åskväder är stor.

Dra ur fleruttagsdosan ur eluttaget. Idag används fleruttagsdosor framförallt av energibesparingsskäl. Men även om du stängt av din fleruttagsdosa med strömbrytaren, så kan det vara klokt att dra ur stickproppen till den också, eftersom överslagsström kommer att passera genom den om blixten skulle slå ned, eller gå via den och passera in i de anslutna apparaterna.

Prata inte i en fast eller bärbar telefon, eller i en nätansluten mobiltelefon.

Spara familjebilderna på annan plats än i datorn. Om datorn går sönder för att den var ansluten i elluttaget, så är fotona borta. Spara dem på ett usb-minne eller på annan lagringsplats för säkerhets skull.


Elteknikbranschen kan hjälpa dig med att…

Installera jordfelsbrytare. Se till att din elcentral har en funktion som slår av all ström direkt om det blir minsta lilla förändring av strömmen i ditt elnät. En elinstallationsfirma kan installera detta.
 
Installera en åskledare. En åskledare tar emot blixten, och leder den mot jordad mark, så att strömmen inte passerar genom din elcentral. En elinstallatör kan installera detta. En del försäkringsbolag har kombinerade ”Åsk- och överspänningsskydd”. Kontakta ditt försäkringsbolag och hör vad som finns för just ditt hus.

Installera ett överspänningsskydd. Överspänningsskyddet hjälper framför allt till efter ett strömavbrott, eftersom det då finns risk för överspänning när allt som är eldrivet slås på samtidigt. Skyddet hindrar din elcentral, och utrustning som är kopplad till den, från att få skador.

Installera jordtag/markspänningsskydd. Ett jordtag kan enklast beskrivas som en ring av metall som grävs ned runt din fastighet och som tar den första, och därmed den kraftigaste vågen av ström, som leds in mot huset. Denna ring leds sedan ned i jordad mark för att leda bort strömmen. En elinstallationsfirma kan installera detta.

Installera ett inledningsskydd. Ett inledningsskydd skyddar din elcentral från att skadas. En elinstallatörsfirma kan installera detta.


Om du haft ett nedslag

Kontakta ditt försäkringsbolag och sedan ett EIO-anslutet företag för att besikta och dokumentera eventuella skador och kontrollera (isoleringsmäta) din utrustning.


Användbara länkar:
Läs mer på SMHI:s åsksida eller på deras blixtsida.

EIO logga
Elektriska Installatörsorganisationen EIO
Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Copyright © 1906-2013 | Om webbplatsen
Ringvägen 100
Box 17154
104 62 Stockholm
Tel. 08-762 76 00
Fax. 08-669 86 80
info@eio.se
Kontakta oss